Обновено на: 18.06.2024

На живеещите в градски апартаменти сигурно им се е случвало да се сблъскат със замърсяване и запушване на мивки, канали, сифони, вани, възможно и запушване на тоалетната чиния, което на практика е най-неприятният случай.

Можете да прибегнете до услугите на водопроводчик, като ще се наложи да търсите и чакате решение на проблема и то ще е свързано и с финансови разходи.

В тази статия ще се опитаме да дадем практически препоръки за това, как можем сами да се справим с такъв проблем, как да премахнем възможно запушване.

За начало, да кажем, че премахването на запушването на тоалетната е една от най-неприятните задачи. Тук, като правило, не винаги е възможно да се определи къде точно има запушване: в самата тоалетна чиния, на изхода от нея или по протежение на канализацията.

Най-нежелателният случай е запушването да се образува в щранга, при което ще се получи фонтан от канализацията към тоалетната чиния.

• Най-простият метод за справяне със ситуацията е използването на бутало.

Какво да направим?

Покрийте отвора на тоалетната чиния с буталото и с рязко натискане опитайте да изтласкате водата под налягане през сифона и изходната тръба в щранга и след това в канализацията.

С тези действия с буталото, ще се създаде налягане, след това вакуум – и това основно води до елиминиране на запушването.

Ако, обаче отпушването не се е получило, тогава  продължаваме с друг метод –

• Извършване на гъвкаво почистване и отпушване с помощта на кабел.

Технологията на приложението му е следната:

С едната ръка вкарвайте кабела в отвора на тоалетната и през изхода по-нататък по тръбата, а с другата ръка го въртете постоянно. В случай, че не сте успели да постигнете резултат, макар че сте използвали най-дългия кабел, предприемете следваща стъпка.

• Ще трябва да използвате специализирано средство за отпушване, което да се излее в канализационната тръба.

Елиминирането на блокадата на канализационния канал по протежение на щранга е възможно само оттук. В този случай използвайте специален за нуждите препарат, който се продава в търговската мрежа, като го излеете в щранга.

След това изчакайте около половин час и вижте какво ще се получи. Ако тези  Ваши усилия се окажат неуспешни,  тогава трябва да извикате ВиК специалист, професионална помощ.

Какво представлява запушена мивка. Какви са причините?

Запушената мивка е проблем, който всяко домакинство познава добре. При този проблем, водата не се оттича нормално през тръбите и остава в мивката за по-дълго време. Причините за запушена мивка са натрупване на храна и мазнини, косми и чужди предмети. В такива случай отпушването на мивката е наложително и трябва да стане възможно най-бързо, за да не се натрупват повече замърсявания. 

Как да отпушим мивка?

Трябва да сме наясно как да отпушим мивката, в случай на проблем. Почистването на канала на мивката може да стане механично, чрез бутало или пък тел, чрез домашни материали като сода, оцет, гореща вода, аспирин, или пък чрез химически препарати за отпушване на мивка.  

Лесно отпушване на мивка у дома

За лесно отпушване на мивка у дома е най-лесно да използваме химически препарати. Тяхното действие е бързо и безотказно. Разбира се, това трябва да се случи още при първия път, когато забележим неправилното оттичане на водата.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ