С цялото миене и почистване е само въпрос на време да имате запушена мивка у дома. Това е неудобство, в това няма съмнение, но не се притеснявайте, защото е нещо, което можете лесно да разрешите. Така че има два различни подхода към това – естествените и неестествените методи. Как да отпушим кухненската мивка по естествен начин?

Въпреки че използването на химически препарат за почистване на канали е по-лесният изход (за тях се твърди, че могат да пробият твърда мазнина и косми), ние не го препоръчваме, тъй като е корозивен и може да повреди тръбата на мивката ви в дългосрочен план.

Вместо това трябва да опитате да отпушите мивката си естествено.

Как да отпушим кухненската мивка по естествен начин с методи, било то вашата кухня или тоалетна:

1. Използвайте вряща вода

Запушена мивка се случва, когато неща като мазнина, остатъци от сапун и коса попаднат в канала и един лесен начин да се противопоставите на това е да излеете вряла вода в канала, за да разхлабите и разтворите запушването. Не се занимавайте с гореща чешмяна вода, защото няма да работи, освен ако не е вряща.

Бъдете особено внимателни, когато използвате този метод върху вашата порцеланова мивка, тъй като това ще спука скъпоценната ви купа. Номерът е да го излеете директно в канала. Този метод също не работи, ако имате пластмасови или PVC тръби, врящата вода може просто да омекоти тръбите. Вместо това използвайте бутало, ако използвате пластмасова тръба за мивка у дома.

2. Използвайте дренажно бутало

За този метод не избирайте фалцовото бутало (известно също като тоалетно бутало), вместо това вземете бутало за чаша, тъй като работи по-добре в тази ситуация. Преди да започнете, отстранете цедката (ако имате такава) в мивката. След това продължете да напълвате мивката с вода, за да оставите буталото да се затвори плътно.

После поставете буталото върху отвора и се уверете, че е запечатано. Изпомпвайте го нагоре и надолу няколко пъти, за да изчистите канала. Пуснете крана за около минута, за да видите дали канализацията е чиста. Ако не, повторете същия процес, докато всичко бъде изчистено.

3. Използвайте сода за хляб и оцет

Нашето любимо дуо за почистване на домакинствата също се появява в това. За да лекувате запушен дренаж, първо трябва да го изпразните. Използвайте чаша, за да отстраните застоялата вода. След това изсипете чаша сода за хляб в канала, последвана от чаша бял оцет.

След това го покрийте със запушалка и изчакайте около 15 минути. След като времето изтече, отстранете запушалката и изсипете вряща вода в кухненския канал, за да почистите запушването. Ако проблемът продължава, повторете процеса.

4. Използвайте дренажна змия

Тези три метода по-горе не работят? След това е време да извадите дренажна змия. Отстранете всички дренажни запушалки, преди да започнете. След като бъде изваден, поставете кабела на шнека в отвора на мивката. Удължете намотката в канализацията, докато почувствате удар. Завъртете шнека, докато усетите, че сте пробили запушалката.

Издърпайте кабела от тръбата на мивката. Не се притеснявайте, ако не виждате нищо свързано към кабела, защото понякога запушването се промива. Пуснете гореща вода в канала за минута, за да видите дали все още е запушен. Повторете процеса, ако не работи първия път.

5. Обадете се на водопроводчик

Когато всичко друго се провали, обадете се на водопроводчика. Може би вашият проблем със запушения дренаж е по-голям от това, с което можете да се справите в този момент. И понякога е по-добре да се обадите на професионалист, отколкото да разбиете всичко.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ