Поддържане на каналите чисти. Интензивността на образуване на замръзване върху тръбата е право пропорционална на височината на изпускателната част на щранга, разположена над нивото на покрива. И тъй като избраната височина се увеличава (и съответно способността на тръбата, издигаща се над покрива, да отделя топлина), степента на замръзване на тази тръба се увеличава.

Дефлекторите също допринасят за замръзване на вентилационната част на канализационните щрангове. Но намаляването на топлообменната повърхност на тръбата (скъсяването й над покрива) ефективно предотвратява замръзването.

Поддържане на каналите чисти

Височината на външния вентилационен сектор на канализационния щранг, посочена в стандарта, е малка, за да може скрежът да „расне“ върху него, но е напълно достатъчен за организиране на ефективна хидроизолация на мястото, където тръбата преминава през покрива.

В същото време, предвиждайки проблема със снежните преспи, може да се твърди, че няма нужда да се страхувате от тях, тъй като самата топла тръба прави фуния около себе си, топейки околния сняг. Въздухът преминава през тази фуния в канализационния щранг.

Очевидна грешка е подходът при почистване на каналите, според който е позволено щрангът да се изведе директно в тавана. Ако хората живеят в такава сграда през зимата, тогава те ще получат, първо, скреж върху подпокривните конструкции. И в резултат на това – влага, и второ, неприятна миризма.

В повечето случаи дренажните и канализационни системи не са достъпни за обикновените потребители. Понякога това отпушването на каналите поражда изкушението у изпълнителите, извършващи монтажни работи на споменатите системи. Да излъжат, спестявайки пари и представяйки на клиента фактура, която не отговаря на разходите за монтаж.

Освен това не забравяйте, че вече инсталираната канализационна система далеч не е нещо, което след монтажа може да бъде забравено като събитие в нощен сън. Канализационната система съществува и изисква внимание. В противен случай рано или късно потребителят ще получи неочаквани и неприятни проблеми от своя страна.

Не е достатъчно да имате недвусмислено тълкуван план за преминаване на комунални линии – трябва редовно да извършвате профилактиката им. Това е особено вярно в случаите, когато системата е принудена да работи при повишени натоварвания поради горните причини. Този вид поддръжка включва превантивно почистване.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ