Как да отпушим и прочистим сифона на мивката? В даден момент всички се сблъскваме с този проблем, когато неразтворими вещества се натрупат и могат да запушат сифона. Най-често това се случва в кухненските мивки, но и сифонът в банята може да ни поднесе неприятна изненада и да спре да източва водата, при това, най-неочаквано за нас.

Дори и най-чистите домакини не са имунизирани срещу запушена мивка.

Можете, разбира се, веднага да поканите водопроводчик, но не всички запушвания изискват такова радикално решение. Прочетете как сами да изчистите запушването в мивката и какво да направите, за да поддържате мивката чиста възможно най-дълго в нашите материали.

За бързо и ефективно почистване на сифона на мивката у дома е достатъчно да използвате предмети, налични във всяко домакинство.

Метод 1. Почистване с гореща вода

Това е първата стъпка, която можете да предприемете, ако има запушване на сифона в мивката. Често този метод е напълно достатъчен.

За да проверите почистването, отворете крана и наблюдавайте как водата изтича. Ако проблемът продължава, преминете към следващия метод.

Метод 2. Почистване сифона в мивката с помощта на бутало

Покрийте плътно преливния отвор на мивката с влажна кърпа, за да създадете хидравличен стълб и да го изолирате от проникване на въздух.

Поставете дюзата на буталото върху дренажния отвор, така че да го покрие напълно. Натиснете силно дръжката и веднага я дръпнете рязко към себе си. Повторете тази операция няколко пъти, за да разхлабите получената тапа и да я разделите на малки фракции. Проверете дали запушването е отстранено. За да направите това, извадете буталото и пуснете тънка струя вода.

Метод 3. Можете да прочистите сифона на мивката със сода и сол

Причината за запушен сифон често е мазнина, натрупана по вътрешните стени на тръбата.

Този проблем съвсем успешно се елиминира с помощта на сол и сода.

Разтворете половин чаша сол и чаша сода в чаша вода и разбъркайте. Изсипете този разтвор в в отвора на мивката и изчакайте 5–10 минути.

Почистете с бутало по описания по-горе начин.

Накрая прочистете сифона, като пуснете струя гореща вода от крана.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ