Обновено на: 18.06.2024

Почистване на канал на мивка: защо е важно да го правим профилактично?

Сифонът на мивката е атакуван ежедневно от различни частици, остатъци от храна, косми и мазнини. Поради тази причина почистването на канала на мивката е важно да се прави профилактично поне веднъж седмично било то чрез препарат за отпушване или друго средство за отпушване на мивка

Ако не се получи с тяхна помощ, е важно да разберете дали проблема е по-навътре в тръбите и да се постараете да го отстраните.

Почистване на тръбите с водопроводен кабел

Има и такива случаи, когато сифонът вече е бил добре почистен и измит, но водата продължава да се стича бавно. Това означава, че мръсотията е заседнала някъде далеч в канализационната тръба. В този случай ще Ви е необходим водопроводен гъвкав кабел. Нека да разберем как да пробием получената тапа от замърсяване с кабел, за да отпушим мивката.

Методи за отпушване на мивки. Гъвкавият водопроводен кабел с или без различни приспособления ще помогне за пробиване на тапата от мръсотия, образувана в дълбочината на канализационната тръба, което ще премахне запушването в мивката.

Водопроводният кабел е триметров проводник, завит като спирала, единият край на който прилича на спирална бормашина, а другият край завършва с дръжка. Дебелината на кабела е различна и когато избирате, вземете предвид ширината на тръбата.

Ето как да си послужите с него:

-Краят на кабела се вкарва в дренажната тръба и се насочва към предполагаемото  място на запушването.

-В същото време с помощта на дръжката кабелът непрекъснато се върти около надлъжната ос.

-След като кабелът достигне запушването, трябва да направите няколко движения напред-назад, които ще помогнат за разбиване на тапата от мръсотия.

-След това кабелът се премества внимателно, за да не се повреди повърхността на тръбата, особено ако тръбите са стари и не са сменяни дълго време.

-Изваждате кабела и го изплаквате от замърсяването.

-След като се уверите, че запушването е почистено, промивате тръбите с голямо количество горещ алкален разтвор.

Как да предотвратим запушвания?

Всяко от описаните в статиите ни методи за отпушване са добри по свой начин.

И все пак, не бива да игнорирате обикновените, домашните методи за предотвратяване на запушвания, тъй като, като им отделите дължимото внимание, можете да сведете до минимум появата на запушвания в канализационната система.

1. В много случаи причината за запушванията в мивките е образуването на запушване в тръбата.

За да не се случи това, трябва да се внимавате да не се изливат остатъците от храна и мазнини от съдовете в мивката, а по-скоро в тоалетната.

2. За да попаднат възможно най-малко количества отпадъци в канализацията, е необходимо да се поставят специални метални мрежички. Поне веднъж седмично е препоръчително да се прави промиване с вряща вода (но не и при пластмасови тръби) и два пъти месечно да се изсипват специални средства за отстраняване на запушвания в отвора за източване. При подмяна на канализационната система е по-добре да се даде предимство на пластмасовите канали и тръби. Елементите, изработени от този материал, са по-трайни и не корозират.

Лесно отпушване на мивка: как да го направим у дома?

Вече споменахме, че химикалите помагат за лесното отпушване на мивката у дома. Ако те не помогнат, тогава почистването с водопроводен кабел, което е трудно, но ефикасно, ще свърши чудесна работа. При цялостно запушена мивка и тръби, може да се наложи да извикате и професионална помощ, ако не успеете да се справите с проблема сами.

За да не се стига до проблем, правете почистваща профилактика на мивката си всяка седмица. По този начин ще си осигурите спокойствие. 

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ