Обновено на: 18.06.2024

Запушена мивка: какво представлява и как да се справим?

Запушената мивка е типичен проблем, който възниква по време на работа. Мивката може да се задръсти поради различни фактори. Най-честата причина, че мивките се запушват, е неспазването на най-простите правила за тяхната употреба. Припомняме ви, че не се препоръчва да изсипвате хранителни отпадъци в мивката и да хвърляте малки предмети в нея. Подобно боравене е особено фатално при липса на защитна облицовка. Обърнете внимание, че задръстването може да е резултат от ръжда, която се натрупва по стените на тръбата с течение на времето. Нашата статия ще даде някои полезни съвети за предоставяне на първа помощ на запушена мивка.

Има няколко начина за почистване на запушените канали. Нека се спрем на основните и най-ефективните от тях, а именно:

Евтино и лесно

Бутало – първият отговор на въпроса “Мивката в кухнята се е запушила, какво да я отпуша?” Почистването на запушена мивка по този начин е най-познатият и доказан начин. Това устройство се състои от дръжка и гумен накрайник. Постъпителните движения от буталото създават спад в налягането в тръбата, поради което коркът, който предизвика запушване, се унищожава. Буталото е ефективно в повечето случаи. Но какво да правим, когато е безсилен? Обръщаме се към анализа на ефективността и характеристиките на употребата на химикали.

Ако не знаете какво да направите, ако каналът на мивката се запуши, за да отпушите канала, обърнете внимание на специални химикали: фосфорна киселина, както и Къртицата и други подобни, ще се притекат на помощ. Тази опция за почистване на запушена мивка е особено добра, когато няма начин да разглобявате или подменяте системата за водоснабдяване в домашни условия.

Преди да започнете работа, трябва:

Работата с химикали изисква защитни ръкавици и лицев щит. За да се постигне най-пълен ефект, първият и вторият метод трябва да се редуват: първо веществото се излива, а след няколко часа работи бутало. След приключване на процедурите купата се измива с гореща вода.

Как изберем подходящ препарат за отпушване на мивка?

За да изберем най-ефективния и подходящ препарат за отпушване на запушена мивка, трябва да преценим вида на запушване и състоянието на тръбите. За почистване на канала на мивката може да подействат два вида препарати – химически или ензимни. Разбира се, всичко зависи от запушванията на тръбите. Химическите препарати осигуряват бързо и лесно отпушване на мивката, но са доста по вредни. Ензимните, пък, са по-бавни, но обикновено са по-безвредни.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ