Обновено на: 18.06.2024

Запушена мивка: причини и последствия 

Причините за запушена мивка главно се състоят в използването ѝ. Ако често оставяме остатъците от храна, косми, мазнини, остатъци от твърд сапун и други, то можем да сме сигурни че рано или късно, ще се сблъскаме с въпроса: “Как да отпуша мивката?” Последствията от запушената мивка са бавно оттичане на водата, цялостно задържане на използваната вода в коритото без тя да се оттича, както и връщане на водата обратно по канализацията в коритото. Крайният резултат е неизползваема мивка. Има много начини за лесно отпушване на мивка и почистването на замърсения канал, като те трябва да бъдат приложени преди окончателно да бъде запушена. 

Необходимо е старателно да се почисти вътрешната повърхност на капачката на сифона от насъбралата се мръсотия. Освен това, тялото на сифона също се нуждае от поддръжка. С течение на времето всичко, което попадне в канализацията, се утаява по вътрешната му стена. С течение на времето се образува доста дебел слой от такива утайки, които възпрепятстват потока на течността. Не е трудно да го премахнете с “пръчка” с намотано парцалче около него.

Как да отпушим мивката в кухнята

По същия начин е необходимо да бъде почистен гъвкавият съединител между сифона и канализационната тръба (или коляното). Свалянето му не е трудно. Именно той е най-често „виновникът“ за запушването в мивката. Трябва внимателно да го опънете и вътрешната му страна да я почистите с навито парцалче върху пръчка.

Ако е необходимо, същото се прави и с мивката в банята.

Ако подобна профилактика не даде желания резултат и не отпуши мивката, тогава е необходимо да се заемете с прочистването на тръбите.

Прочистване на тръбите

Прочистването може да бъде направено по различни начини и средства. Ще разгледаме най-достъпните и често срещани.

Как да отпушим мивката в кухнята

Механични средства

  1. Бутало

Този водопроводен “инструмент” го има във всеки дом и ако кухненската мивка е запушена, тогава неговото използване е най-подходящият вариант. В същото време е нужно да помним, че цялата дренажна система представлява единна верига, където е в сила законът за свързаните помежду си съдове.

За да може работата на буталото да даде желания ефект, трябва плътно да затворите всички отвори на санитарната техника, разположени в другите помещения. В банята има оттичане и „преливане“ на самата вана (2 точки) и на мивката също. Освен това капакът на тоалетната също трябва да бъде спуснат върху седалката.

Необходимо е да се налее вода в кухненската мивка и да се затисне  дренажният отвор с гумената част на буталото. Не забравяйте за преливника. Покрийте тази дупка с кърпа и я притиснете с ръка. След такова пълно “херметизиране” на системата, запушването в мивката може да бъде пробито със силна струя вода. За целта с дръжката на буталото направете няколко силни движения нагоре и надолу, след което го извадете от канала.

За по-добър резултат подобна процедура трябва да се повтори няколко пъти, като периодично се източва водата (в зависимост от това как тя ще протече).

Кой препарат за отпушване на мивка да изберем?

Когато трябва да отпушим мивката, най-лесно е да прибегнем към препарат за отпушване на мивка

В случай, че изберете този метод за отпушване, трябва да носите ръкавици и да не вдишвате изпаренията от препарата. Съществуват множество такива, като някои от тях са така наречената обикновена сода каустик (натриева основа) и Тубофло, което също съдържа сода каустик. Разбира се, на пазара съществуват много други препарати, но тези и техните производни са най-ефективни, макар и опасни. 

Преди да прибегнете към тежките и опасни препарати, препоръчваме да пробвате да отпушите мивката ръчно с бутало или друго приспособление,  или чрез гореща вода, сода бикарбонат и оцет. По този начин няма да се налага да посягате към отровни химикали и почистването със сигурност ще бъде ефективно.

Отпушване на мивката в кухнята Необходимо е почистване и поддръжка на тялото и вътрешността на сифона. Всичко което успява да попадне в канализацията се отлага по вътрешността на тръбите. С течение на времето се образува дебела утайка, която може да причине запушване. 
Превантивни мерки Възможно е превантивните мерки да не помагат. В такъв случаи е необходимо почистване на тръбите. Това може да бъде направено чрез различни средства и техники. 
Средства за отпушване Едно от най-разпространените средства за отпушване на канали е буталото. Това е инструмент, които присъства във всяко едно домакинство. За ефективен резултат е необходимо да запушите останалите отвори на системата. 
Начин на употреба на беталото Първо, трябва да налеете вода в мивката и да покриете отвора с гумената част на буталото. Трябва да направиш няколко енергични движения нагоре-надолу с буталото. Може да се наложи повтаряне на процедурата няколко пъти. 

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ