Запушените мивки са често срещан проблем. Такава неприятна ситуация може да възникне във всеки дом. Затова е важно да знаеш как да се справиш с отпушване на мивка.

Защо канализацията се запушва и как да се справите с отпушване на мивка без помощта на водопроводчик?

Защо се получава запушване?

Храна. Частици храна попадат в коляното – извитата част на тръбата, която се намира под мивката. Там те се утаяват и натрупват и тогава се получава запушване.

Не е трудно да премахнете такова запушване – можете да премахнете част от тръбата и да я почистите ръчно или да използвате специални химикали, които ще разтворят остатъците от храна.

Добре е, ако имате специален чопър в кухнята си – той помага да съберете остатъците от храна, преди да ударят коляното, и да ги изхвърлите в кофата за боклук.

Мазнина. Тази мазнина може да не е само от растителен произход, но обикновено е точно такава. Мазнините създават лепкав остатък, върху който полепват остатъците от храна и се образува тапа от остатъци.

Студената вода само влошава ситуацията, тъй като мазнината се втвърдява и става по-дебела. Опитайте се да не източвате мазнината в мивката и използвайте специален контейнер за това.

Сапун. Освен основната си функция, сапунът може да причини и запушване. Комбинацията от сапун с остатъци от храна създава мокра, плътна маса, която се превръща в запушване. Затова не мийте ръцете си в кухненската мивка със сапун.

Косми. Запушванията в банята се причиняват от косми. Използвайте специална мрежа и я почиствайте често.

Как да отпушите канала на мивката?

Химичен начин за отпушване на мивка. Използване на специални продукти, гелове, прахове и киселини. Те се продават във всеки магазин за битова химия и инструкциите обикновено са написани на етикета. Обикновено агентът се излива в дупката за 30 минути, след което се измива с гореща вода.

Важно! Не се навеждайте над мивката, докато изливате продукта и докато почиствате. Не вдишвайте изпарения, не гледайте в мивката, ако оттам идват странни звуци – има риск от отравяне или химически изгаряния.

Механичен начин за отпушване на мивка. Това е начин за ръчно отстраняване на замърсяване. Можете да използвате бутало: налейте гореща вода в мивката и се опитайте да изгоните водата с буталото на принципа на помпата. Трябва да направите това възможно най-енергично.

Ако буталото не помогне, използвайте специален кабел. В единия край има дръжка, а в другия – копиевиден връх. Потапяте кабела в мивката и натискате, докато се отървете от отломките. Използвайте кабела внимателно, за да не повредите нищо.

Към началната страница.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ