Обновено на: 18.06.2024

Запушен канал в кухнята: причини

Всяко домакинство използва мивката в кухнята си поне веднъж на ден. Това включва много дейности, свързани с миене на зеленчуци и плодове, съдове и други. При всички тези случаи, използваната вода отива в канала и с нея се стичат и остатъци от храна, мазнини и дори понякога косми. Това може да доведе до запушен канал в кухнята и налагане почистването му. Разбира се, за да не се налага принудително такова е добре да се прави профилактика с почистването на каналите на мивките в домовете ни. 

Основната причина водата да не се слива нормално в мивката е запушен сифон и запушени тръби за източване. В сифона и по стените на тръбите се натрупват мазнини, парчета храна, коса и малки чужди предмети, които трябва спешно да се почистват.

Първата стъпка е да се опитате да премахнете запушването от буталото. Което ви позволява да изпомпвате вода с въздух, като елиминирате щепсела в тръбите. Ако буталото не помогне, изчакайте, докато водата излезе, и се опитайте да почистите сифона.

Като цяло се препоръчва почистване на сифона поне веднъж седмично, за да се предотврати елиминирането на запушвания. Ако водата все още изтича от мивката много бавно, това означава, че имате запушени дренажни тръби.

Те могат да бъдат почистени по следните начини:

• Изсипете или напълнете домакински химикали, за да почистите тръбите от запушвания. Тя може да бъде течен мол, санфор или парафин ORO-fix. Къртицата е най-евтината от тях;

• ако никой от горните методи не помогне за почистване на канала, тогава трябва да прибягвате до най-трудното: почистване на тръби с кабел.

Купете кабел със специална дръжка и добра четка или куки. Това ще позволи по-ефективно почистване на каналите за източване, а специална усукваща дръжка ще опрости процеса на избутване на края в системата за източване.

Какво да направите, ако мивката е запушена, за отпушване на канала

Какво да направите, ако мивката е запушена, за отпушване на канала?

Запушената мивка е типичен проблем, който възниква по време на работа. Почистване на канала на мивката може може да се усложни, поради различни фактори. Най-честата причина, че черупките се запушват, е неспазването на най-простите правила за тяхната употреба.

Припомняме ви, че не се препоръчва да изсипвате хранителни отпадъци в мивката и да хвърляте малки предмети в нея. Подобно боравене е особено фатално при липса на защитна облицовка.

Обърнете внимание, че задръстването може да е резултат от ръжда, която се натрупва по стените на тръбата с течение на времето. Нашата статия ще даде някои полезни съвети за предоставяне на първа помощ на мивка, която е запушена.

Методи за почистване на канала в кухнята след запушване

Запушване на канали – причиниМного често по стените на тръбите са натрупват: 
-коса;
-мазнини;
-остатъци от храна;
-малки чужди предмети. 
Препоръчва се почестване поне веднъж седмично. Ако водата не се оттича правилно, то имате запушена тръба. 
Почестване на канали Почестването или отпушването на канала може да е предизвикателна задача. Може да започнете с различни разтвори и химични препарати за отпушване на канали. Ако те се окажат неефективни може да пробвате механично отстраняване на запушването. За целта е важно да изберете най-подходящия метод. 
Профилактика Важно е да избягвате изхвърлянето на храна и мазнини в канала. Освен това е важно да използвате правилните методи за почистване. Прекомерното използване на агресивни препарати за почиставен може да доведе до отслабване и корозия на тръбите. 

Кога да изберем да използваме препарат за почистване на канали?

Използването на препарат за почистване на канали е наложително, когато забележим, че водата не се оттича правилно в канала или пък въобще спира да се оттича. Тогава, може да прибегнем към познатите на домакинствата химически или ензимни препарати, или пък да си направим домашен такъв. Ако обаче това не стане, трябва да знаем как да използваме бутало или друго механично средство. В случаите, когато нищо от изпробваните вече методи не работи, е добре да се обърнем към фирма, която се занимава с точно такива ВиК дейности. Тези фирми разполагат с машина за почистване на канали, която ще отстрани затлачванията и проблемните замърсявания в канализацията.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ