Защо е от съществено значение миенето на улиците

Улиците на големите градове са изключително натоварени във всички дни, трафикът на коли е много голям, по тротоарите се придвижват много забързани пешеходци, целият град пулсира от динамика.

За да бъде чист градът, едно от задължителните неща е по-честото метене и миене на улиците и това съвсем не случайно е най-одобряваната мярка срещу мръсния въздух в един голям град. Това е ефективно средство за намаляване на вредните емисии на фини прахови частици във въздуха.

Правилно е улиците да се мият по график поне 4 пъти годишно на автоцистерна с маркуч.

Улиците с масов градски транспорт следва да се измиват всяка седмица от месеца с автоцистерна на дюзи, като преди това се почистват от кал, прах, хартийки и други.

Уведомления, поставени на видни места да предупреждават гражданите за предстоящото миене. В интернет също следва да има информация, кога ще бъде измита дадена улица.

Улици се мият по няколко начина. Единият е с машини, при който специализиран за целта камион отначало замита едрия боклук и след това с четки и вода се отстраняват останалите замърсявания по пътното платно. Другият начин е използването на водоноски и пръскачки под налягане и водоструйки. Тук от значение е и човешкият фактор, тъй като човек ръчно мие улиците и тротоарите.

Администрацията на града следва да съобщава за график на миене на улиците

Например, улиците в София по план трябва да се мият 3 пъти годишно през пролетта и 2 пъти през лятото. Това важи главно за улиците с масов градски транспорт. По-малките улици на града да се мият веднъж или 2 пъти в годината, обаче на практика се вижда, че това е недостатъчно.

Каква е практиката за миенето на улиците в развитите държави- миенето и поддръжката на улиците да са чисти е ежемесечно, а в горещите месеци дори ежеседмично. Защо е важно това – с тези мерки нивата на прахови частици се снижават и това оказва пряко влияние на качеството на въздуха на града.

Друго важно нещо е – на изходите на всички строежи в града и околностите да има водоноски и камионите, които влизат и излизат от обекта да се измиват с водоструйка.

Налягането на водата от маркуча не трябва да е слабо, тъй като няма да отмие наслоилата се кал.

По стандарт улиците следва да се мият нощем, когато трафикът е по-слаб и не се отразява на движението. Почистващата фирма или общината решават да се добави специален шампоан за по-добър ефект на почистване. Има специална приставка към пръскачките във водоноската. След това с маркуч и чиста вода платното се изплаква. Чисти улици, красив град, здраво население!

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ