Обновено на: 18.06.2024

Отпушване на канали: защо е нужна профилактика?

Каналите в дома ни могат да се задръстят поради една проста причина – ежедневно ползване. Профилактичното отпушване на канали, било то механично или посредством препарат е нужно, за да поддържаме каналите чисти и да предотвратим истински проблеми и дълбоки запушвания в канализационната система. 

Разбира се, при сериозни проблеми, с които не можем да се справим е добре да се обърнем към фирма, която се занимава професионално с ВиК отпушване на канали. 

Избор на препарати за отпушване на канали

Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително е да се следват инструкциите на продукта и в случай на постоянни проблеми, където стандартните препарати не помагат, е добре да се направи консултация с водопроводчик, който може да предостави подходящи решения и услуги за поддръжка на канализационната система.

Препарати за отпушване на канали

Препаратите могат да бъдат алкални и киселинни. Алкалните препарати съдържат основи, които разтварят мазнини, коса, сапунени отлагания и други органични отпадъци. Киселинните препарати съдържат киселини, които разтварят метални отлагания и други неорганични отпадъци – като метални отпадъци (ръжда и котлен камък). 

Инструкции при използване на препарати за отпушване на канали

При използването на препаратите за отпушване на канали е много важно да се следват инструкциите на производителя. Тъй като химикалите могат да бъдат опасни за здравето и околната среда, ако се използват неправилно, е важно да се спазват предпазните мерки, посочени на опаковката. Най-често изискванията са:

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ