При периодично почистване на канали от мазнини, както и за елиминиране на неприятни емисии във въздуха, се използват състави, които съдържат ензими – ускорители на биохимичните процеси.

Прочистване на канали с ензми

Благодарение на тях разграждането на органичните вещества, които се натрупват в канализационните системи и затрудняват отводняването на водните маси, става по-бързо. Този метод за почистване на канали осигурява почти пълно елиминиране на мазнините от канализацията за приблизително една трета от деня.

Поради тази причина експертите препоръчват „пуснете ензима по-близо до нощта – тогава на зазоряване канализационните тръби ще бъдат „като нови“.

Има и друг начин за почистване на каналите от ненужни отлагания по стените. Това е промиване на тръби по хидродинамичен метод. Ефективността му е много висока. Почистването на тръбите се извършва по специална хидродинамична технология.

Запушванията се „пробиват” поради високата енергия на водните потоци, под формата на тънки струи, излизащи от дюзите на устройствата.

В този случай специален маркуч се спуска в тръбата за почистване или проверка. Ако в системата няма входове за почистване или проверка, тогава маркучът се вкарва например в дренажния отвор на мивката. Хидродинамичната технология създава много високо налягане, но, колкото и да е странно, консумира доста скромно количество вода.

Хидродинамичният метод

хидродинамичен метод за прочистване на канали

Тоест, за използването на оборудването не са необходими специални комуникации за водоснабдяване. Дори ако задачата е да се почистят дълги канализационни зони и да се отпушат канали, обикновен водопроводен кран е доста подходящ като източник на вода.

Хидродинамичният метод е подходящ за почистване на двата вида канализационни тръби, както фекални, така и мазни.

Между другото, връщайки се към въпроса за почистване на дупки и канали. Липсата им може да се нарече уязвимост на канализацията. По-добре е да ги осигурите, а не на места, където посоката на полагане на канализационните тръби се променя.

Инспекциите на канализацията трябва да се извършват след всеки 15 m комуникации. В този случай тръбите, на които са предвидени, трябва да имат диаметър най-малко 100 mm.

И второто правило е, че трябва да се опитате да правите ревизии преди всяка промяна в посоката на тръба, разположена хоризонтално.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ