Отпушване на мивки и сифони, и канали

Как да почистите сифона на мивката и банята

Дори най-модерната мивка или вана може да се запуши. Най-проблемната зона в този смисъл е кухненската мивка.  При миене на чинии, парчета храна, почистване, отмити чинии, мазнини, утайка от кафе и др. попадат в канализацията. Мазнините се утаяват по вътрешната повърхност на тръбите, други отломки полепват по тях, постепенно се натрупват. С течение на времето слоят се удебелява и в крайна сметка може да се образува запушване, ако не се почиства редовно.

По подобен начин се появяват запушвания в баните: в отвора за източване се събират косми, остатъци от препарати, паста за зъби, части от сапун, понякога там случайно може да попаднат малки парченца от гъбата за миене, конци и т. н. В резултат на това всички тези малки примеси се натрупват и в един момент образуват плътна тапа, която не позволява на водата да преминава свободно през нея.

Фактът, че сифонът в мивката или ваната е запушен, може да се установи по появата на неприятна миризма, но най-явният и точен знак, че нещо такова се случва, е бавното оттичане на водата, т.е. когато водата застоява в мивката.

Ако подобна неприятност Ви се е случила, тогава ще се наложи да се свържете с услугите на водопроводчик.  Но, първо, можете да опитате сами да се справите с проблема. Ето ги и решенията за справяне:

Решение № 1. Почистване и отпушване на мивки и сифони с народни средства

Класическият препарат за отпушване и оттичане на водата на ваната или мивката е сместа от сода за хляб и оцет.

Тези вещества, взаимодействайки си, реагират бурно, образувайки въглероден диоксид. Поради тази реакция отпадъчната тапа, която се е образувала се разбива и запушването се отстранява.

Какво трябва да направите?

Трябва да постъпите по следния начин: Изсипете пакет сода в отвора за източване и добавете чаша оцет. Реакцията от взаимодействието ще започне веднага, затова се постарайте бързо да запушите отвора с запушалка или влажна кърпа. След това изчакайте 20-30 минути и залейте обилно отвора с гореща вода. Ще разберете, че запушването е премахнато по скоростта на изтичащата вода – ако мивката бързо се изпразни, значи сте успели да отпушите.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ