Неочакваните домашни ремонти обикновено се налагат в най-неудобния момент; запушен канал по средата на семейна вечеря или празнично събиране е идеалният пример. Какво трябва да направите, ако се сблъскате със запушен канал в кухнята, банята или мазето? Повечето хора биха се сетили да се обадят на водопроводчик в началото, но всъщност можете сами да упражните отпушване на канали сами у дома.

Запушени канали – как да ги отпушим сами

„Ако вашият канал е запушен или просто не работи гладко, както би трябвало, първата стъпка е да използвате дренажно бутало. Използвайки бутало за мивка или тоалетна, поставете върху запушения канал и го изпомпвайте няколко пъти“, казва Лу Манфредини, домашен експерт. „Ако в кухнята има двойна мивка“, добавя той. „Запушете канала от противоположната страна, така че при потапяне да не изтласквате въздуха от отворения канал, а по-скоро към запушването.“

За късмет повечето канали могат да се отпушат с помощта на този метод. Някои запушвания обаче са по-упорити и се нуждаят от допълнителна работа. В този случай Манфредини препоръчва използването на дренажна змия. „Обикновено препоръчвам такъв, който е дълъг поне 30 см“, казва той. „Тази тънка, здрава тел се спуска в канализацията и след като е на място, завъртете я, за да разхлабите запушването, след което я изплакнете с вода.

Отпушване на канали с подходящ препарат

Ако потапянето и използването на змийски дренаж все още не отпушва канала ви, има трета опция за почистване на канали. Манфредини обяснява, че повечето препарати за почистване на канали са безопасни за водопроводни тръби, тъй като са или киселини, или основи. Според опита си той предпочита базовите препарати за почистване на канали, тъй като те трябва да влязат в контакт с течност, за да реагират. 

Изсипете кристалите върху канала и след това ги залейте с гореща вода, за да се разтворят. Оставете ги да се просмукват в канала за да разтворите запушването и след това да пуснете водата. Професионален съвет: Никога не смесвайте химикали за източване и винаги четете указанията на бутилките.”

Когато сте се гмурнали, извивали сте се и сте използвали препарат за почистване на канали с малко или никакви резултати. Това е моментът да се обадите на професионалист.

Как да предотвратите запушването на канализацията

Разбирането, че вашият канал, особено изхвърлянето на боклука в кухненската мивка, ще Ви помогне да предотвратите повечето проблеми със запушения канал. Нашият експерт подчертава, да не изстъргвайте храната от тенджери, чинии и тигани надолу по мивката.

Друго нещо, което можете да направите, за да избегнете превантивно необходимостта да използвате буталото по време на семейна вечеря, е редовното използване на ензимен почистващ препарат.

Отпушване на канали сами у дома – „Обмислете използването на ензимен почистващ препарат веднъж месечно“, казва Манфредини. „Изсипете го в канализацията вечер точно преди лягане и го оставете да престои в тръбите за една нощ, за да изяде натрупаното по облицовката на тръбите.“

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ