Как да отпушим мивката – част 1

Рано или късно, почти всеки от нас се сблъсква с този проблем, необходимостта да отпуши мивката. Това се случва особено често с кухненската мивка и дори при най-прилежната домакиня. Всъщност, мазнините и различни малки фракции редовно влизат в канализацията по време на процеса на миене на съдове или обработка на храна. Освен в редки случаи, когато е наложително, няма нужда да бързате да търсите помощ от ВиК специалист.

Как да отпушим мивката. Първо трябва да разберете дали запушването се е образувало в дома или извън него. В последния случай не можете да направите нищо без водопроводчик. И във всички останали – можете.

Ако, например, мивката в кухнята се е запушила, е необходимо да проверите как се стича водата в банята  и как се оттича, след като пуснете водата в тоалетната. Ако тя се оттича напълно, и на двете места, тогава наистина – ще Ви е необходим специалист. В други случаи всичко можете да отстраните самостоятелно

Проблемът с отпушването на мивката може да бъде решен по различни начини и това не изисква специално оборудване. Импровизираните средства, които ги има във всеки дом, са напълно подходящи. Но първо трябва да определите на кое точно място е запушена системата.

Това е много по-лесно да се направи в градски апартамент, тъй като дължината на трасето е малка. В частна къща ще бъде малко по-трудно, въпреки че принципът за намиране на “проблемното” място е един и същ. Цялата канализационна система представлява система от тръби, състояща се от една обща и няколко достигащи до нея. Ясно е, че ако всичко е в ред с банята и тоалетната, тогава е налице “тапа” или в участъка на тръбата между стаите (кухня и баня), или запушването е в мивката.

Какво трябва да се направи?

На първо място, трябва да проверите сифона, който е свързан към мивката. В долната му част има подвижна капачка, която лесно може да се отвие. Преди да направите това, трябва да поставите кофа или леген, тъй като на това място винаги се задържа малко вода. Именно тази част от дренажната система представлява „утаителя“, където се натрупват различни суспендирани твърди частици.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ