Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

4 начина за отпушване на мивка в реда, в който трябва да ги опитате

4 начина за отпушване на мивка

Никога не е подходящ момент да имате запушена мивка. Това е неудобно, неестетично и нехигиенично. В зависимост от сериозността на запушването може да се наложи да доведете водопроводчик. Но преди да стигнете до тази стъпка, помолихме двама водопроводни експерти за съвет, за да ви помогнат с 4 начина за отпушване на мивка.

Те предоставиха 4 начина за отпушване на мивка, които са изброени в ред от най-простите до най-сложните техники

Метод 1: Вряща вода

Според Майк Мушински, врящата вода е най-лесният начин за отпушване на мивка. Той обаче предупреждава, че този метод крие някои рискове. „Ако вашите тръби не са предназначени за минимум 212 градуса по Фаренхайт, врящата вода може да разтопи или деформира дренажните ви тръби, което може да причини течове“, казва той. Това е проблем само ако имате PVC или пластмасови тръби.

1. Сварете тенджера с вода.

2. Бавно излейте водата в канала.

3. Изчакайте няколко секунди между наливанията. Оставете врящата вода да разтопи утайката от сапун и да разтвори мръсотията или да разхлаби твърди частици и т.н.

4. Повторете, ако е необходимо.

Метод 2: Сода бикарбонат и оцет

Ръка на човек, който използва лъжица, за да изсипе сода за хляб в канала на мивката

Отстранете стоящата вода, преди да добавите сода за хляб и оцет.  Според Мушински използването на сода за хляб и бял оцет може да разруши свободните леки спирания, но той казва, че не е предназначено за големи запушвания. „Ако изберете този метод, не трябва да има застояла вода в мивката, така че содата за хляб и оцетът да стигнат до запушването ви по-бързо и по-ефективно“, казва той.

1. Изсипете тенджера с вряла вода в канала.

2. Изсипете 1 чаша сода за хляб в канала.

3. Изсипете 1 чаша бял оцет в канала.

4. Покрийте с пробката за източване и изчакайте пет до 10 минути.

5. Отново изсипете вряла вода в канала.

6. Повторете, ако е необходимо.

Метод 3: Бутало

Марк Доусън, главен оперативен директор на Benjamin Franklin Plumbing, ни казва, че буталата не са просто чудесни за използване, когато искате да отпушите тоалетна, те също са удобен инструмент за отпушване на мивка. Той дава следните инструкции:

1. Изключете щепсела на канализацията за боклук и запушете дренажа на съдомиялната машина (опция). Ако вашата съдомиялна машина е свързана към вашата кухненска мивка чрез изхвърляне на боклук, Мушински предупреждава, че трябва да я блокирате или водата може да бъде избутана в съдомиялната ви машина.

„Дренажът на съдомиялната машина на кофата за боклук може да бъде блокиран с помощта на конусовидна гумена тапа, която е широка ¾ инча, можете просто да натиснете гумената тапа в дренажния отвор [на вътрешната странична стена на кофата за отпадъци]“, казва той.

2. Напълнете мивката с няколко инча вода. Това създава засмукване и позволява на буталото да изтласква вода срещу запушването.

3. Равномерно се гмуркайте нагоре и надолу. След няколко потапяния запушалката трябва да започне да се разтваря и водата да започне да се оттича.

4. Промийте канала. Пуснете вода в канала за няколко минути, за да видите дали водата тече свободно и запушването се е разтворило.

Метод 4: Дренажна змия

Завъртете змията в запушалката, за да я разхлабите или да я хванете, за да може да бъде премахната.

Ако нито един от горните методи не работи, Доусън препоръчва използването на змия на водопроводчик, известна още като дренажна змия. „Всъщност можете да използвате всякакви инструменти, които имате – като дренажна пръчка или бутало – които могат да огънат пътя си през тръбите, без да причиняват щети, това работи най-добре, ако запушването е малко или близо до отвора на канала.“

Ако запушването е дълбоко в тръбата, че метална змия с манивела вероятно е най-добрият ви залог и предоставя следните стъпки:

1. Поставете змията. Започнете, като натиснете края на змията в отвора на канала и завъртете дръжката на барабана на навитата змия, за да я изпратите по-навътре в тръбата. След като почувствате съпротива, вие сте ударили запушалката.

2. Отстранете запушването. Продължете да усуквате змията срещу запушването, докато почувствате, че запушалката е освободена. Докато въртите змията, тя ще се хване за запушването, така че можете да я издърпате или да я освободите, за да може да тече през тръбите.

3. Промийте канала. Пуснете вода в канала за няколко минути, за да сте сигурни, че запушването е изчезнало.

Последни публикации

измиването на площади

Грижа в измиването на площади в малките населени места

По принцип почистването на улици, измиването на площади, дворове е разделено на лятно и зимно. По време на лятното почистване и измиване прахът и отпадъците се измитат от повърхността на площада и тротоарите, поливат се и се измиват добре. За извършване на лятна работа се използват машини за метене и поливане-миене. Зимното почистване включва почистване […]

Вижте повече
Как да почистите канализационните тръби в ежедневието?

Как да почистите канализационните тръби в ежедневието?

За съжаление, дори инсталирането на пластмасови тръби в канализационната система не винаги решава проблема със запушването. Не са редки случаите с проблемите с почистването на канализационните тръби. Например, когато водата внезапно спре да се оттича в кухненските мивки. Нека да поговорим за това как можете да разрешите този проблем, какви средства и методи се използват […]

Вижте повече
Отпушване на мивка без помощ от водопроводчик?

Отпушване на мивка без помощ от водопроводчик?

Запушените мивки са често срещан проблем. Такава неприятна ситуация може да възникне във всеки дом. Затова е важно да знаеш кка да се справиш с отпушване на мивка. Защо канализацията се запушва и как да се справите с отпушване на мивка без помощта на водопроводчик? Защо се получава запушване? Храна. Частици храна попадат в коляното […]

Вижте повече