push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Прост начин за отпушване на канали

канали за отпушване

Един прост начин при канали за отпушване да се избегнат подобни инциденти е да се удвои броят на завоите в тръбопроводните системи, като същевременно се увеличат ъглите им до стойности, по-големи от 130°.

Най-често авариите в канализационните системи се причиняват не от това, което тече в тях, а от недостатъците на съставните елементи на същата тази система. Например, редовната поява на органични запушвания на тръбите може да показва, че системата е пълна с ненужни завои

Прост начин за отпушване на канали

Проблеми могат да възникнат и поради неправилно монтирани канализационни канали. Не само по отношение на остри завои, но и когато ъглите на наклона на тръбите са неправилно зададени.

„Автоматичното“ (т.е. гравитационно) освобождаване на тръбите от фекални и други водни съединения. Влизащи в тях, е възможно само ако са изпълнени определени условия. Например, ако при полагане на канализационна система в проекта са положени тръби с диаметър 10 см. Има смисъл да се направи наклонът 3-4%. В същото време предупреждаваме срещу прекомерното „усърдие“ при увеличаване на наклона.

Несъмнено, от чисто инженерна гледна точка, задаването на наклон, по-голям от препоръчания, ще доведе до по-голяма „пъргавост“. При освобождаване на системата от отмитите и изцедени маси от комбинирания състав, но в същото време получаваме дискомфорт за потребител на изградената от нас „реактивна” канализация, а именно повишено ниво на шум.

Освен това, според опита на специалистите с канали за отпушване, с голям наклон течността тече през тръбата, макар и бързо, но твърдите компоненти могат да се забият. Тоест както малък, така и голям наклон може да доведе до запушване на тръбата.

За да бъдем по-конкретни, ще представим друг подход (по-сложен, но и по-точен) за избор на наклон на тръбата. Ако последният е с диаметър 110 mm, по-добре е наклонът да бъде точно 20 mm/m.

Ако се използват тръби с различен диаметър, тогава при определяне на ъгъла на наклон трябва да се вземат предвид специални стандарти. Според които, например, тръба с диаметър 160 mm трябва да се постави с наклон 80 mm за всеки метър полагане. И ако тръбата има диаметър само 50 mm, тогава наклонът трябва да се увеличи до 300 mm на метър.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече