Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Прост начин за отпушване на канали

канали за отпушване

Един прост начин при канали за отпушване да се избегнат подобни инциденти е да се удвои броят на завоите в тръбопроводните системи, като същевременно се увеличат ъглите им до стойности, по-големи от 130°.

Най-често авариите в канализационните системи се причиняват не от това, което тече в тях, а от недостатъците на съставните елементи на същата тази система. Например, редовната поява на органични запушвания на тръбите може да показва, че системата е пълна с ненужни завои

Прост начин за отпушване на канали

Проблеми могат да възникнат и поради неправилно монтирани канализационни канали. Не само по отношение на остри завои, но и когато ъглите на наклона на тръбите са неправилно зададени.

„Автоматичното“ (т.е. гравитационно) освобождаване на тръбите от фекални и други водни съединения. Влизащи в тях, е възможно само ако са изпълнени определени условия. Например, ако при полагане на канализационна система в проекта са положени тръби с диаметър 10 см. Има смисъл да се направи наклонът 3-4%. В същото време предупреждаваме срещу прекомерното „усърдие“ при увеличаване на наклона.

Несъмнено, от чисто инженерна гледна точка, задаването на наклон, по-голям от препоръчания, ще доведе до по-голяма „пъргавост“. При освобождаване на системата от отмитите и изцедени маси от комбинирания състав, но в същото време получаваме дискомфорт за потребител на изградената от нас „реактивна” канализация, а именно повишено ниво на шум.

Освен това, според опита на специалистите с канали за отпушване, с голям наклон течността тече през тръбата, макар и бързо, но твърдите компоненти могат да се забият. Тоест както малък, така и голям наклон може да доведе до запушване на тръбата.

За да бъдем по-конкретни, ще представим друг подход (по-сложен, но и по-точен) за избор на наклон на тръбата. Ако последният е с диаметър 110 mm, по-добре е наклонът да бъде точно 20 mm/m.

Ако се използват тръби с различен диаметър, тогава при определяне на ъгъла на наклон трябва да се вземат предвид специални стандарти. Според които, например, тръба с диаметър 160 mm трябва да се постави с наклон 80 mm за всеки метър полагане. И ако тръбата има диаметър само 50 mm, тогава наклонът трябва да се увеличи до 300 mm на метър.

Последни публикации

Почистване на канализацията

Почистване на канализацията и възстановяване капацитета на тръбите

Почистване на канализацията под високо налягане помага за пълното възстановяване на първоначалния капацитет на тръбите. Вътрешната повърхност на дренажните канали е буквално напълно изчистена от отлагания и запушвания. Свързващите уплътнения и материалът на самите канализационни тръби изпитват минимално напрежение. Тръбопроводите, промити по хидродинамичен метод, запазват работата си за дълго време, освобождавайки клиента от необходимостта от […]

Вижте повече
Почистване на канализационните тръби от мазнини

Почистване на канализационните тръби от мазнини

При периодично почистване на канализационните тръби от мазнини, както и за елиминиране на неприятни емисии във въздуха, се използват състави, които съдържат ензими – ускорители на биохимичните процеси. Без значение колко внимателно и внимателно се отнасяме към работата на канализационната система, няма да е възможно да се избегне нейното запушване при никакви обстоятелства. Почистване на […]

Вижте повече
прочистване на канали

Прочистване на канали може да се основава на дейности

При периодично прочистване на канали от мазнини, както и за елиминиране на неприятни емисии във въздуха, се използват състави, които съдържат ензими – ускорители на биохимичните процеси. Прочистване на канали с ензми Благодарение на тях разграждането на органичните вещества, които се натрупват в канализационните системи и затрудняват отводняването на водните маси, става по-бързо. Този метод […]

Вижте повече