push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали

Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително е да се следват инструкциите на продукта и в случай на постоянни проблеми, където стандартните препарати не помагат, е добре да се направи консултация с водопроводчик, който може да предостави подходящи решения и услуги за поддръжка на канализационната система.

Препарати за отпушване на канали

  • Химическите почистващи препарати са специализирани смеси, които съдържат химикали, предназначени да разтварят и разлагат запушванията в тръбите. Обикновено се изливат директно в засегнатата област. Химичните съставки в тези препарати могат да постигнат ефективни резултати, но с тяхната употреба трябва да се внимава, тъй като те могат да бъдат агресивни и да повредят тръбите, а също и да бъдат вредни за околната среда.
  • Бактериалните препарати съдържат живи бактерии и ензими, които се хранят със заседналите отпадъци в каналите или разлагат материалите естествено и така предотвратяват образуването на запушвания. Те са по-щадяща опция за околната среда и тръбите.
  • Някои отпушващи препарати се предлагат в формата на пудри или гелове, които се разтварят във вода и след това се изливат в каналите. Тези продукти често съчетават химически съставки с други ензими или бактерии за постигане на максимална ефективност.
  • В търговската мрежа се предлагат и препарати, които създават вакуум в тръбите на базата на обратно налягане. Чрез силата на вакуума в канализационната система се изсмуква течността от канала заедно с причинителите на запушването.

Препаратите могат да бъдат алкални и киселинни. Алкалните препарати съдържат основи, които разтварят мазнини, коса, сапунени отлагания и други органични отпадъци. Киселинните препарати съдържат киселини, които разтварят метални отлагания и други неорганични отпадъци – като метални отпадъци (ръжда и котлен камък). 

Инструкции при използване на препарати за отпушване на канали

При използването на препаратите за отпушване на канали е много важно да се следват инструкциите на производителя. Тъй като химикалите могат да бъдат опасни за здравето и околната среда, ако се използват неправилно, е важно да се спазват предпазните мерки, посочени на опаковката. Най-често изискванията са:

  • Винаги да се използват препаратите в добре проветрено помещение.
  • Да се носят ръкавици и очила за защита на очите и кожата.
  • Да не се смесват препарати за отпушване на канали с други химикали.
  • Ако препаратът попадне в очите или по кожата, да се изплакне обилно с вода.
  • Винаги да се използва препарат, който е предназначен за употреба в дома.
  • Да не се използва препарат, ако каналът е запушен с твърди предмети, като например играчки или хартия.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече