push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Отпушване на мивки и сифони, и канали

Отпушване на мивки и сифони

Отпушване на мивки и сифони, и канали

Как да почистите сифона на мивката и банята

Дори най-модерната мивка или вана може да се запуши. Най-проблемната зона в този смисъл е кухненската мивка.  При миене на чинии, парчета храна, почистване, отмити чинии, мазнини, утайка от кафе и др. попадат в канализацията. Мазнините се утаяват по вътрешната повърхност на тръбите, други отломки полепват по тях, постепенно се натрупват. С течение на времето слоят се удебелява и в крайна сметка може да се образува запушване, ако не се почиства редовно.

По подобен начин се появяват запушвания в баните: в отвора за източване се събират косми, остатъци от препарати, паста за зъби, части от сапун, понякога там случайно може да попаднат малки парченца от гъбата за миене, конци и т. н. В резултат на това всички тези малки примеси се натрупват и в един момент образуват плътна тапа, която не позволява на водата да преминава свободно през нея.

Фактът, че сифонът в мивката или ваната е запушен, може да се установи по появата на неприятна миризма, но най-явният и точен знак, че нещо такова се случва, е бавното оттичане на водата, т.е. когато водата застоява в мивката.

Ако подобна неприятност Ви се е случила, тогава ще се наложи да се свържете с услугите на водопроводчик.  Но, първо, можете да опитате сами да се справите с проблема. Ето ги и решенията за справяне:

Решение № 1. Почистване и отпушване на мивки и сифони с народни средства

Класическият препарат за отпушване и оттичане на водата на ваната или мивката е сместа от сода за хляб и оцет.

Тези вещества, взаимодействайки си, реагират бурно, образувайки въглероден диоксид. Поради тази реакция отпадъчната тапа, която се е образувала се разбива и запушването се отстранява.

Какво трябва да направите?

Трябва да постъпите по следния начин: Изсипете пакет сода в отвора за източване и добавете чаша оцет. Реакцията от взаимодействието ще започне веднага, затова се постарайте бързо да запушите отвора с запушалка или влажна кърпа. След това изчакайте 20-30 минути и залейте обилно отвора с гореща вода. Ще разберете, че запушването е премахнато по скоростта на изтичащата вода – ако мивката бързо се изпразни, значи сте успели да отпушите.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече