push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Отпушване на мивка без помощ от водопроводчик?

Отпушване на мивка без помощ от водопроводчик?

Запушените мивки са често срещан проблем. Такава неприятна ситуация може да възникне във всеки дом. Затова е важно да знаеш кка да се справиш с отпушване на мивка.

Защо канализацията се запушва и как да се справите с отпушване на мивка без помощта на водопроводчик?

Защо се получава запушване?

Храна. Частици храна попадат в коляното – извитата част на тръбата, която се намира под мивката. Там те се утаяват и натрупват и тогава се получава запушване.

Не е трудно да премахнете такова запушване – можете да премахнете част от тръбата и да я почистите ръчно или да използвате специални химикали, които ще разтворят остатъците от храна.

Добре е, ако имате специален чопър в кухнята си – той помага да съберете остатъците от храна, преди да ударят коляното, и да ги изхвърлите в кофата за боклук.

Мазнина. Тази мазнина може да не е само от растителен произход, но обикновено е точно такава. Мазнините създават лепкав остатък, върху който полепват остатъците от храна и се образува тапа от остатъци.

Студената вода само влошава ситуацията, тъй като мазнината се втвърдява и става по-дебела. Опитайте се да не източвате мазнината в мивката и използвайте специален контейнер за това.

Сапун. Освен основната си функция, сапунът може да причини и запушване. Комбинацията от сапун с остатъци от храна създава мокра, плътна маса, която се превръща в запушване. Затова не мийте ръцете си в кухненската мивка със сапун.

Косми. Запушванията в банята се причиняват от косми. Използвайте специална мрежа и я почиствайте често.

Как да отпушите канала на мивката?

Химичен начин за отпушване на мивка. Използване на специални продукти, гелове, прахове и киселини. Те се продават във всеки магазин за битова химия и инструкциите обикновено са написани на етикета. Обикновено агентът се излива в дупката за 30 минути, след което се измива с гореща вода.

Важно! Не се навеждайте над мивката, докато изливате продукта и докато почиствате. Не вдишвайте изпарения, не гледайте в мивката, ако оттам идват странни звуци – има риск от отравяне или химически изгаряния.

Механичен начин за отпушване на мивка. Това е начин за ръчно отстраняване на замърсяване. Можете да използвате бутало: налейте гореща вода в мивката и се опитайте да изгоните водата с буталото на принципа на помпата. Трябва да направите това възможно най-енергично.

Ако буталото не помогне, използвайте специален кабел. В единия край има дръжка, а в другия – копиевиден връх. Потапяте кабела в мивката и натискате, докато се отървете от отломките. Използвайте кабела внимателно, за да не повредите нищо.

Към началната страница.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече