push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт.

Отпушване на канали с домашни средства

Кока-колата е популярна напитка, която съдържа киселина, с чиято помощ могат да се разтворят натрупаните мазнини и отпадъци, които са причинили запушването. За отпушването е нужно да се изсипе една или две бутилки кока-кола в канала и да се остави да престои няколко часа или през нощта. След това се пуска вряла вода в канала, за да се изчистят отпадъците.

Как да отпушим канала с домашни средства?

Смес от сода за хляб и оцет е друг вариант за отпушване на канали у дома с подръчни средства. Химичната реакция между содата за хляб и оцета помага за разтваряне на натрупаните отпадъци. В запушения канал се изсипва една чаша сода за хляб, след което се добавя една чаша оцет. В резултат на реакцията се чува съскане. Сместта се оставя да престои 30 минути, след което в тръбата се излива вряла вода.

Аспиринът също може да се използва за отпушване на канали. Той съдържа салицилова киселина, която разтваря причинителите на запушването. За да се отпуши е нужно да се смачкат няколко хапчета, да се изсипят в запушения канал и да се залеят с вряла вода.

Други домашни средства, които могат да се използват за отпушване на канали, включват:

  • Сода за хляб и сол: Смесват се по една чаша от двете соли и се заливат с вряла вода.
  • Бялото вино съдържа оцетна киселина, която може да разтвори натрупаните отпадъци. В канала се изсипва една бутилка бяло вино и се оставя да престои няколко часа или през нощта. След което се пуска вряла вода в канала.  
  • Лимонена киселина: Една чаша лимонена киселина се разтваря в две чаши гореща вода и сместта се изсипва в запушения канал. Оставя се да престои няколко часа или през нощта. За почистване се използва вряла вода.
За да не се стига до запушване е нужно да се спазват следните съвети. 
  • Да не се изхвърлят остатъци от мазнини, масло или храна в каналите.
  • Редовно да се почиства сифонът на мивката и банята.
  • Да се използва филтър за мивка, който да предотвратява попадането на косми и други отпадъци в каналите.
  • Да не допуска препълване на тръбите.
  • Да не се допуска замръзване на каналите през зимата.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече