push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Отводняване на мазета – I част

Отводняване на мазета

Отводняване на мазета

За съжаление, ако по време на строителния процес са допуснати грешки или технологията не е била спазена по правилата, собствениците на къщата ще трябва да се справят с такъв проблем, като наводняването на мазето.

Бавно и постепенно влагата разрушава структурата, а плесените, който съпътстват появата й, могат да повлияят върху здравето на човека по най-негативен начин.

Необходими са мерки за отстраняването на влагата. Преди да започнете работа, ще трябва да извършите няколко предварителни стъпки: изпомпване на вода от мазето, както и старателно проветряване и изсушаване на помещението. За да се отървете от водата в мазето, се нуждаете от обикновена помпа и маркуч.

Влагата в мазето, в допълнение към неудобството и дискомфорта в жилищните помещения, заплашва с появата на пукнатини в стените и така може да намали живота на сградата. Неизбежната влага и наводняването на мазето, като правило, се дължи на голямото настъпване на подземни води, на обилни валежи или глинести почви около фундамента, които не са склонни да пропускат натрупаната вода.

Потокът на вода в подземното помещение може да се избегне, дори на етапа на строителството, като заедно с основите и канализационните работи се извърши външно пръстенно или стеноотводняване на мазето. За съжаление, тези важни моменти често се пренебрегват, поради спестяването на пари и време.  Впоследствие такива спестявания се отразяват неблагоприятно, след като къщата преживее няколко зими.

Външен дренаж на мазето

Външен дренаж на мазето

Външното отводняване на мазето започва с изкопаване на окоп, широк 40 см и с дълбочина, малко под нивото на основата на къщата. Полученият ров трябва да се изсуши и да се подравни дъното. След това стените на фундамента се хидролизират и изолират (за предпочитане с полистирол). На дъното на дренажния изкоп се полагат геотекстилни платнища с голям запас.

Свободният ръб на материала трябва да остане извън окопа, така че в крайна сметка е възможно тръбата да бъде обвита със запълване. В долната част на изкопа, покрит с геотекстил, се изсипва 10 см трошен камък, с който се създава разлика във височината 1‒2 см на линеен метър, така че бъдещите дренажи да лежат под наклон към водоема или кладенеца за вода.

Обикновено основата на жилищната сграда е разположена под нивото на земята, поради което често може да бъде наводнена от подземни води или валежи.

Но винаги има решение. И в този случай можете да коригирате ситуацията, като правилно оборудвате хидроизолацията и извършите правилно отводняването на мазето.

Свържете се с експертите по въпроса за отводняване на мазетата.

Включването на специалисти в решаването на проблема ще осигури професионален анализ на почвата и състоянието на основата. За правилното поставяне на дренаж се извършва хидрогеоложки анализ на почвените слоеве. И само с резултатите от аналитичната работа се избира верният метод за отводняване на сутерените, от който ще зависи сухотата на мазето.

Какво е дренаж в частна къща

Отводняването на мазето на частна къща се осигурява от система от тръби, свързани помежду си с шахти. Тръбите са разположени в земята под определен наклон, което позволява събирането на вода в голям водосборен резервоар или изпращането й направо в канализацията.

Основният резервоар се изпразва периодично с помощта на помпа. В същото време водата може да бъде изтеглена и използвана за различни нужди.

Тръбите на дренажните системи от време на време могат да се запушат с пръст и тиня. За да се предотврати или сведе до минимум това явление, те допълнително са обвити в популярен сега материал – геотекстил. Също така за тези цели може да се използва обикновен чакъл, с който тръбите просто се поръсват.

Кога поставянето на дренажната система ще оправдае разходите

професионална услуга по отводняване на мазе
  • Когато мазето е под нивото на подземните води или на разстояние половин метър.
  • При наличие на глинести почви в района под къщата.
  • Ако наблизо има вода.
  • При наличие на капилярна течност в сутерена на къщата.
  • Ако къщата е разположена на склон.
  • Ако основата е заровена в земята най-малко 1,3 m.

Видове дренажни системи

Външният дренаж е удобен и най-правилен за оборудване навреме, тоест на етапа на строителство. Обикновено външните дренажни тръби се полагат по периметъра на къщата отвън наравно с долната равнина на основата на къщата.

След полагане на дренажа и тестване на неговата ефективност, мястото се запълва със смес от пръст, пясък и чакъл. Тази система позволява да отклоните по-голямата част от водата, предотвратявайки достигането й до мазето.

Необходимост от отводняванеОтводняването на мазета е изключително важно, защото предотвратява натрупването на влага и влажност в подземните помещения. Това може да предизвика проблеми като плесен, муфти и разрушаване на структурата на сградата.
Видове системи за отводняванеСъществуват различни методи и системи за отводняване на мазета, включително подови дренажни системи, френски дренажи, сухи кладенци и други. Всеки вид система има своите предимства и подходящи ситуации, в които може да се използва.
Професионално изпълнениеОтводняването на мазета изисква професионално планиране и изпълнение. Това включва анализ на нивото на водата, избор на подходяща система, инсталиране на дренажни тръби и осигуряване на правилно наклонение на пода за оттичане на вода.
Предимства за здраветоОтводняването на мазето не само предпазва сградата, но и подобрява качеството на въздуха в помещението. Това помага да се избегнат проблеми с дихателната система и алергии, които могат да бъдат предизвикани от влага и плесен.
Поддържане и грижиСистемите за отводняване трябва да се поддържат редовно, за да гарантират ефективността си. Това може да включва почистване на дренажни тръби и проверка на работата на помпите, ако такива са инсталирани. Редовната поддръжка помага да се предотвратят евентуални проблеми.

Отводняване на мазета – II част

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече