Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Отводняване на мазета – I част

Отводняване на мазета

Отводняване на мазета

За съжаление, ако по време на строителния процес са допуснати грешки или технологията не е била спазена по правилата, собствениците на къщата ще трябва да се справят с такъв проблем, като наводняването на мазето.

Бавно и постепенно влагата разрушава структурата, а плесените, който съпътстват появата й, могат да повлияят върху здравето на човека по най-негативен начин.

Необходими са мерки за отстраняването на влагата. Преди да започнете работа, ще трябва да извършите няколко предварителни стъпки: изпомпване на вода от мазето, както и старателно проветряване и изсушаване на помещението. За да се отървете от водата в мазето, се нуждаете от обикновена помпа и маркуч.

Влагата в мазето, в допълнение към неудобството и дискомфорта в жилищните помещения, заплашва с появата на пукнатини в стените и така може да намали живота на сградата. Неизбежната влага и наводняването на мазето, като правило, се дължи на голямото настъпване на подземни води, на обилни валежи или глинести почви около фундамента, които не са склонни да пропускат натрупаната вода. Потокът на вода в подземното помещение може да се избегне, дори на етапа на строителството, като заедно с основите и канализационните работи се извърши външно пръстенно или стеноотводняване на мазето. За съжаление, тези важни моменти често се пренебрегват, поради спестяването на пари и време.  Впоследствие такива спестявания се отразяват неблагоприятно, след като къщата преживее няколко зими.

Външен дренаж на мазето

Външното отводняване на мазето започва с изкопаване на окоп, широк 40 см и с дълбочина, малко под нивото на основата на къщата. Полученият ров трябва да се изсуши и да се подравни дъното. След това стените на фундамента се хидролизират и изолират (за предпочитане с полистирол). На дъното на дренажния изкоп се полагат геотекстилни платнища с голям запас. Свободният ръб на материала трябва да остане извън окопа, така че в крайна сметка е възможно тръбата да бъде обвита със запълване. В долната част на изкопа, покрит с геотекстил, се изсипва 10 см трошен камък, с който се създава разлика във височината 1‒2 см на линеен метър, така че бъдещите дренажи да лежат под наклон към водоема или кладенеца за вода.

Отводняване на мазета – II част

Последни публикации

Реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци

Реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци

Евроканал ЕООД започна реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци С водосвет и символична първа копка стартираха Строително-монтажните работи по проект“ Реконструкция на част от водопроводната мрежа на град Априлци“ – Етап 4. Продължителността на строителството е 9 месеца, като реконструкцията обхваща водопроводна  мрежа с обща дължина от 3,8 километра.

Вижте повече
канализация

Практични съвети за отпушване на канали

Каква е необходимостта от почистване на каналите? Необходимостта от поддържане на чиста и санитарна среда, подходяща за живеене е обща за всички. Това включва осигуряване на система за ефективно преминаване както на отпадни води (канализация), така и на дъждовни води. Отпушването на канали се налага за да може канализационната ни система да е в добро […]

Вижте повече