Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Как да отпушим мивката – част 2

Как да отпушим мивката – част 2

Как да отпушим мивката – част 2

  1. Прахосмукачка с възможност за продухване.

Налягането се създава според принципа на буталото.

  • ВиК кабел.

Той ще помогне да се премахне силно запушване в тръбата, дори ако там е залепен твърд предмет.

Съвет:  Вместо кабел можете да използвате стоманена тел. Но такова устройство работи само до най-близката извита част в канала.

  • Изплакване с вряща вода.

Това ще изчисти запушването в тръбата в кухнята, ако в системата се е образувала тапа от мазнини която се е а в студена вода. Имайте предвид, че твърде горещата, вряща вода може да деформира пластмасовите тръби.

  • Народно средство: сода + оцет. Ударна смес, която може да размекне мазнините  и дори обелките от картофи. Имайте предвид, че това обаче може да повреди уплътненията и чугунените тръби.

По-щадяща е сместа от сода и сол. Разтваря само мазнини. Съставът не е толкова агресивен към гумените уплътнения.

  • Обикновени препарати за измиване на чинии или мивки.

Работи добре в комбинация с гореща вода и бутало. На практика няма повреди по тръбите и уплътненията. Те обаче работят само срещу „меките“ биологични блокажи.

  • В магазините се продават разнообразни продукти, предназначени да премахнат запушванията и да отпушат мивките.

Техният принцип на действие е, че след изливането на разтвора в тръбата, той омекотява всички вещества, които образуват тапата. След определено време се прави обилно промиване  с, за предпочитане гореща вода и остатъците от запушването се измиват в общата канализация.

Препоръката за употреба е посочена на опаковката. Трябва да се има предвид, че при работа с такива средства е необходимо да се вземат предпазни мерки.

Отделно трябва да се каже за киселината. Можете да чуете мнението, че тя пробива всяко запушване. Но в същото време се забравя, че киселините наистина „изяжда“ всичко. Ако тръбите са направени от пластмаса, още повече , гофрирана, тогава е по-добре да не опитвате това.

Няколко съвета

Когато премахвате запушвания, не пестете вода. Колкото повече вода преминава, толкова по-малко мръсотия ще остане в тръбите.

За частна къща, предвид сложността и дължината на канализационната система, е препоръчително да почиствате (и предотвратявате) тръбите хидравлично. За това се използват специални инсталации, а подобни услуги се предоставят от много компании. Ефектът е много добър и след такава обработка на дренажа можете да забравите за запушванията за дълго време напред.