push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Как да отпушим мивката в кухнята

Как да отпушим мивката в кухнята

Как да отпушим мивката в кухнята

Необходимо е старателно да се почисти вътрешната повърхност на капачката на сифона от насъбралата се мръсотия. Освен това, тялото на сифона също се нуждае от поддръжка. С течение на времето всичко, което попадне в канализацията, се утаява по вътрешната му стена. С течение на времето се образува доста дебел слой от такива утайки, които възпрепятстват потока на течността. Не е трудно да го премахнете с „пръчка“ с намотано парцалче около него.

Как да отпушим мивката в кухнята

По същия начин е необходимо да бъде почистен гъвкавият съединител между сифона и канализационната тръба (или коляното). Свалянето му не е трудно. Именно той е най-често „виновникът“ за запушването в мивката. Трябва внимателно да го опънете и вътрешната му страна да я почистите с навито парцалче върху пръчка.

Ако е необходимо, същото се прави и с мивката в банята.

Ако подобна профилактика не даде желания резултат и не отпуши мивката, тогава е необходимо да се заемете с прочистването на тръбите.

Прочистване на тръбите

Прочистването може да бъде направено по различни начини и средства. Ще разгледаме най-достъпните и често срещани.

Как да отпушим мивката в кухнята

Механични средства

  1. Бутало

Този водопроводен „инструмент“ го има във всеки дом и ако кухненската мивка е запушена, тогава неговото използване е най-подходящият вариант. В същото време е нужно да помним, че цялата дренажна система представлява единна верига, където е в сила законът за свързаните помежду си съдове.

За да може работата на буталото да даде желания ефект, трябва плътно да затворите всички отвори на санитарната техника, разположени в другите помещения. В банята има оттичане и „преливане“ на самата вана (2 точки) и на мивката също. Освен това капакът на тоалетната също трябва да бъде спуснат върху седалката.

Необходимо е да се налее вода в кухненската мивка и да се затисне  дренажният отвор с гумената част на буталото. Не забравяйте за преливника. Покрийте тази дупка с кърпа и я притиснете с ръка. След такова пълно „херметизиране“ на системата, запушването в мивката може да бъде пробито със силна струя вода. За целта с дръжката на буталото направете няколко силни движения нагоре и надолу, след което го извадете от канала.

За по-добър резултат подобна процедура трябва да се повтори няколко пъти, като периодично се източва водата (в зависимост от това как тя ще протече).

Отпушване на мивката в кухнята Необходимо е почистване и поддръжка на тялото и вътрешността на сифона. Всичко което успява да попадне в канализацията се отлага по вътрешността на тръбите. С течение на времето се образува дебела утайка, която може да причине запушване. 
Превантивни мерки Възможно е превантивните мерки да не помагат. В такъв случаи е необходимо почистване на тръбите. Това може да бъде направено чрез различни средства и техники. 
Средства за отпушване Едно от най-разпространените средства за отпушване на канали е буталото. Това е инструмент, които присъства във всяко едно домакинство. За ефективен резултат е необходимо да запушите останалите отвори на системата. 
Начин на употреба на беталото Първо, трябва да налеете вода в мивката и да покриете отвора с гумената част на буталото. Трябва да направиш няколко енергични движения нагоре-надолу с буталото. Може да се наложи повтаряне на процедурата няколко пъти. 

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече