push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Как да отпушим и прочистим сифона на мивката?

Как да отпушим и прочистим сифона на мивката

Как да отпушим и прочистим сифона на мивката? В даден момент всички се сблъскваме с този проблем, когато неразтворими вещества се натрупат и могат да запушат сифона. Най-често това се случва в кухненските мивки, но и сифонът в банята може да ни поднесе неприятна изненада и да спре да източва водата, при това, най-неочаквано за нас.

Дори и най-чистите домакини не са имунизирани срещу запушена мивка.

Можете, разбира се, веднага да поканите водопроводчик, но не всички запушвания изискват такова радикално решение. Прочетете как сами да изчистите запушването в мивката и какво да направите, за да поддържате мивката чиста възможно най-дълго в нашите материали.

За бързо и ефективно почистване на сифона на мивката у дома е достатъчно да използвате предмети, налични във всяко домакинство.

Метод 1. Почистване с гореща вода

Това е първата стъпка, която можете да предприемете, ако има запушване на сифона в мивката. Често този метод е напълно достатъчен.

За да проверите почистването, отворете крана и наблюдавайте как водата изтича. Ако проблемът продължава, преминете към следващия метод.

Метод 2. Почистване сифона в мивката с помощта на бутало

Покрийте плътно преливния отвор на мивката с влажна кърпа, за да създадете хидравличен стълб и да го изолирате от проникване на въздух.

Поставете дюзата на буталото върху дренажния отвор, така че да го покрие напълно. Натиснете силно дръжката и веднага я дръпнете рязко към себе си. Повторете тази операция няколко пъти, за да разхлабите получената тапа и да я разделите на малки фракции. Проверете дали запушването е отстранено. За да направите това, извадете буталото и пуснете тънка струя вода.

Метод 3. Можете да прочистите сифона на мивката със сода и сол

Причината за запушен сифон често е мазнина, натрупана по вътрешните стени на тръбата.

Този проблем съвсем успешно се елиминира с помощта на сол и сода.

Разтворете половин чаша сол и чаша сода в чаша вода и разбъркайте. Изсипете този разтвор в в отвора на мивката и изчакайте 5–10 минути.

Почистете с бутало по описания по-горе начин.

Накрая прочистете сифона, като пуснете струя гореща вода от крана.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече