Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Измиване на тунели и измиване на мостове

измиване на тунели

Приблизително веднъж на два месеца тунелите на метрото следва да се измиват от натрупаните прах и мръсотия с помощта на специална техника – тунелна машина. Нека да видим какво  представлява това измиване на тунели на метрото, като направим кратка разходка по нощното метро.

Тунелната транспортна машина представлява средно голяма цистерна върху платформа

Отстрани на машината има дюзи, които изпръскват вода върху облицовката на тунела. Управлението идва от кабината на оператора, която се намира отпред. Всъщност скоростта на движение на работещата машина е доста малка – до 10 км/ч.

По време на работа на машината за измиване на тунела на, както през деня, остава включено само осветлението на стрелките

Всички течности от процеса на почистване и измиване на тунела на метротос е събират и се изхвърлят правилно.

Мостовете се измиват без използването на специални средства – само с чиста вода под налягане от 5 атмосфери. Важно е да отбележим, че всички работи са абсолютно безопасни за околната среда.

Вътре в подземните проходи / тунели се използва специален шампоан. Той бързо абсорбира мръсотията и се отмива лесно, няма мирис и е безопасен за хора и животни. Водата след такава процедура се влива в канализацията за последващо третиране.

Тунелите, мостовете често се мият, когато вали

Това улеснява процеса на почистване – мръсотията се навлажнява добре и значително по-лесно се отмива с вода под налягане.

Като пример, когато бе предприета акцията по измиването на тунел „Топли дол“, за 7 часа време през нощта бе ограничено движението на МПС. Цялото почистване на пътната настилка, измиване на стените на тунела бе извършено в интервала от 21 часа вечерта до 4 часа сутринта.

За цялото това време трафикът в посока София е бил пренасочен. Движението е минавало от пътен пътен възел  Ботевград, намиращ се при 47 км по път I-1 Ботевград. София и се е  включил отново в АМ „Хемус“ на възел „Витинска река“ при 30 км.

Задължението на пътна агенция е било да се обърнат с апел към пътуващите шофьори да са фокусирани и с повишено внимание и съобразена скорост в съответния район. Всички пътуващи да спазват стриктно поставената пътна сигнализация в дадения район.

След привършване на измиване на тунели в едната посока, по-късно било извършено почистване в тунела и измиване на стените му в обратната посока.

Последни публикации

Миенето на мостове и тунели

За миенето на мостове и тунели у нас и по света

За миенето на мостове и тунели у нас и по света Вярно е, че през зимата прахът и мръсотията се натрупват малко върху стелата – отдалечеността му от главните пътища влияе. Именно заради това миенето на мостове и тунели става предимно през пролетта и лятото. Работниците успяват да измият всеки мост, въпреки размерите, доста бързо […]

Вижте повече
измиване на тунели

Измиване на тунели и измиване на мостове

Приблизително веднъж на два месеца тунелите на метрото следва да се измиват от натрупаните прах и мръсотия с помощта на специална техника – тунелна машина. Нека да видим какво  представлява това измиване на тунели на метрото, като направим кратка разходка по нощното метро. Тунелната транспортна машина представлява средно голяма цистерна върху платформа Отстрани на машината […]

Вижте повече
измиването на площади

Грижа в измиването на площади в малките населени места

По принцип почистването на улици, измиването на площади, дворове е разделено на лятно и зимно. По време на лятното почистване и измиване прахът и отпадъците се измитат от повърхността на площада и тротоарите, поливат се и се измиват добре. За извършване на лятна работа се използват машини за метене и поливане-миене. Зимното почистване включва почистване […]

Вижте повече