push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните?

Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването на газове. Въпреки че са създадени така, че да са технологично ефективни и сигурни в предотвратяването на изтичане на газове и вода, те могат да се запушат. Защо се налага да се прави отпушване на сифони ще разберете в следващите редове.

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Запушеният сифон може да причини забавяне или блокиране на потока на водата, да започне да не задържа каналните газове и да причинят неприятни миризми. Не на последно място е възможно да се появят мухи, които са привлечени от лошите аромати в канализацията. Затова редовното отпушване на сифони е важна процедура за поддръжка на канализационната система и е необходимо за поддържането на хигиената в сградата.

Застоялата вода в сифоните и каналите може да създаде подходящи условия за развитие на бактерии и микроорганизми, които могат да бъдат вредни за здравето на човека и домашните любимци. Профилактиката помага за поддържане на хигиеничните стандарти и предотвратява разпространението на заболявания. Подобряване на проточността на канализационната система позволява по-бързото и ефективно оттичане на вода. Така не само се предотвратява блокажът, но и се подобрява общата функционалност на санитарната система. 

  • Натрупване на мазнини и сапунени отлагания: Образуваната тапа създава забавяне или блокира потока на водата.
  • Попадане на твърди неорганични предмети: Дребните играчки, косми, хартия или санитарни материали запушват сифона в различна степен и възпрепятстват протичането на водата.
  • Проблем с канализационната система: Пукнатините или спукванията на тръбите могат да доведат до запушване на сифона.

За да предотврати запушването на сифони е важна регулярната грижа, която включва: 

  • Мазнините и сапунените отлагания да се събират в отделен контейнер, който да се изхвърля редовно, вместо да минават през канализацията. 
  • Поставяне на филтър на мивката, който да задържа космите и други органични или неорганични отпадъци, които могат да запушат сифона.
  • Почистването веднъж месечно с чаша сода за хляб и чаша оцет. Реакцията между содата за хляб и оцета създава водна пара, която разтваря натрупаните отлагания. След края на химическата реакция е нужно тръбите да се изплакнат с вряла вода.

Ако сифонът се запуши, можете да се опита да бъде отпушен с домашни средства или препарати за отпушване на канали, които се предлагат в магазинната мрежа. Ако с тях не се отпуши сифонът, е препоръчително да се използват услугите на водопроводчик.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече