Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Защо е от съществено значение миенето на улиците

миенето на улиците

Защо е от съществено значение миенето на улиците

Улиците на големите градове са изключително натоварени във всички дни, трафикът на коли е много голям, по тротоарите се придвижват много забързани пешеходци, целият град пулсира от динамика.

За да бъде чист градът, едно от задължителните неща е по-честото миене и метене на улиците и това съвсем не случайно е най-одобряваната мярка срещу мръсния въздух в един голям град. Това е ефективно средство за намаляване на вредните емисии на фини прахови частици във въздуха.

Правилно е улиците да се мият по график поне 4 пъти годишно на автоцистерна с маркуч.

Улиците с масов градски транспорт следва да се измиват всяка седмица от месеца с автоцистерна на дюзи, като преди това се почистват от кал, прах, хартийки и други.

Уведомления, поставени на видни места да предупреждават гражданите за предстоящото миене. В интернет също следва да има информация, кога ще бъде измита дадена улица.

Улици се мият по няколко начина. Единият е с машини, при който специализиран за целта камион отначало замита едрия боклук и след това с четки и вода се отстраняват останалите замърсявания по пътното платно. Другият начин е използването на водоноски и пръскачки под налягане и водоструйки. Тук от значение е и човешкият фактор, тъй като човек ръчно мие улиците и тротоарите.

Администрацията на града следва да съобщава за график на миене на улиците

Например, улиците в София по план трябва да се мият 3 пъти годишно през пролетта и 2 пъти през лятото. Това важи главно за улиците с масов градски транспорт. По-малките улици на града да се мият веднъж или 2 пъти в годината, обаче на практика се вижда, че това е недостатъчно.

Каква е практиката за миенето на улиците в развитите държави- миенето и поддръжката на улиците да са чисти е ежемесечно, а в горещите месеци дори ежеседмично. Защо е важно това – с тези мерки нивата на прахови частици се снижават и това оказва пряко влияние на качеството на въздуха на града.

Друго важно нещо е – на изходите на всички строежи в града и околностите да има водоноски и камионите, които влизат и излизат от обекта да се измиват с водоструйка.

Налягането на водата от маркуча не трябва да е слабо, тъй като няма да отмие наслоилата се кал.

По стандарт улиците следва да се мият нощем, когато трафикът е по-слаб и не се отразява на движението. Почистващата фирма или общината решават да се добави специален шампоан за по-добър ефект на почистване. Има специална приставка към пръскачките във водоноската. След това с маркуч и чиста вода платното се изплаква. Чисти улици, красив град, здраво население!

Последни публикации

Реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци

Реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци

Евроканал ЕООД започна реконструкцията на водопроводната мрежа на град Априлци С водосвет и символична първа копка стартираха Строително-монтажните работи по проект“ Реконструкция на част от водопроводната мрежа на град Априлци“ – Етап 4. Продължителността на строителството е 9 месеца, като реконструкцията обхваща водопроводна  мрежа с обща дължина от 3,8 километра.

Вижте повече
канализация

Практични съвети за отпушване на канали

Каква е необходимостта от почистване на каналите? Необходимостта от поддържане на чиста и санитарна среда, подходяща за живеене е обща за всички. Това включва осигуряване на система за ефективно преминаване както на отпадни води (канализация), така и на дъждовни води. Отпушването на канали се налага за да може канализационната ни система да е в добро […]

Вижте повече