Evrokanal push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Защо е от съществено значение миенето на улиците

миенето на улиците

Защо е от съществено значение миенето на улиците

Улиците на големите градове са изключително натоварени във всички дни, трафикът на коли е много голям, по тротоарите се придвижват много забързани пешеходци, целият град пулсира от динамика.

За да бъде чист градът, едно от задължителните неща е по-честото миене и метене на улиците и това съвсем не случайно е най-одобряваната мярка срещу мръсния въздух в един голям град. Това е ефективно средство за намаляване на вредните емисии на фини прахови частици във въздуха.

Правилно е улиците да се мият по график поне 4 пъти годишно на автоцистерна с маркуч.

Улиците с масов градски транспорт следва да се измиват всяка седмица от месеца с автоцистерна на дюзи, като преди това се почистват от кал, прах, хартийки и други.

Уведомления, поставени на видни места да предупреждават гражданите за предстоящото миене. В интернет също следва да има информация, кога ще бъде измита дадена улица.

Улици се мият по няколко начина. Единият е с машини, при който специализиран за целта камион отначало замита едрия боклук и след това с четки и вода се отстраняват останалите замърсявания по пътното платно. Другият начин е използването на водоноски и пръскачки под налягане и водоструйки. Тук от значение е и човешкият фактор, тъй като човек ръчно мие улиците и тротоарите.

Администрацията на града следва да съобщава за график на миене на улиците

Например, улиците в София по план трябва да се мият 3 пъти годишно през пролетта и 2 пъти през лятото. Това важи главно за улиците с масов градски транспорт. По-малките улици на града да се мият веднъж или 2 пъти в годината, обаче на практика се вижда, че това е недостатъчно.

Каква е практиката за миенето на улиците в развитите държави- миенето и поддръжката на улиците да са чисти е ежемесечно, а в горещите месеци дори ежеседмично. Защо е важно това – с тези мерки нивата на прахови частици се снижават и това оказва пряко влияние на качеството на въздуха на града.

Друго важно нещо е – на изходите на всички строежи в града и околностите да има водоноски и камионите, които влизат и излизат от обекта да се измиват с водоструйка.

Налягането на водата от маркуча не трябва да е слабо, тъй като няма да отмие наслоилата се кал.

По стандарт улиците следва да се мият нощем, когато трафикът е по-слаб и не се отразява на движението. Почистващата фирма или общината решават да се добави специален шампоан за по-добър ефект на почистване. Има специална приставка към пръскачките във водоноската. След това с маркуч и чиста вода платното се изплаква. Чисти улици, красив град, здраво население!

Последни публикации

Почистване на канализацията

Почистване на канализацията и възстановяване капацитета на тръбите

Почистване на канализацията под високо налягане помага за пълното възстановяване на първоначалния капацитет на тръбите. Вътрешната повърхност на дренажните канали е буквално напълно изчистена от отлагания и запушвания. Свързващите уплътнения и материалът на самите канализационни тръби изпитват минимално напрежение. Тръбопроводите, промити по хидродинамичен метод, запазват работата си за дълго време, освобождавайки клиента от необходимостта от […]

Вижте повече
Почистване на канализационните тръби от мазнини

Почистване на канализационните тръби от мазнини

При периодично почистване на канализационните тръби от мазнини, както и за елиминиране на неприятни емисии във въздуха, се използват състави, които съдържат ензими – ускорители на биохимичните процеси. Без значение колко внимателно и внимателно се отнасяме към работата на канализационната система, няма да е възможно да се избегне нейното запушване при никакви обстоятелства. Почистване на […]

Вижте повече
прочистване на канали

Прочистване на канали може да се основава на дейности

При периодично прочистване на канали от мазнини, както и за елиминиране на неприятни емисии във въздуха, се използват състави, които съдържат ензими – ускорители на биохимичните процеси. Прочистване на канали с ензми Благодарение на тях разграждането на органичните вещества, които се натрупват в канализационните системи и затрудняват отводняването на водните маси, става по-бързо. Този метод […]

Вижте повече