push-to-call
OHSAS 18001
ISO 14001
ISO 9001:2008
Камара на строителите в България

мтел: 0888 40 47 65

виваком: 0877 77 63 77

Вентилационна система и отпушването на каналите

отпушването на каналите

Сега, както беше обявено в частта от статията за отпушването на каналите, където се обсъждаха аерационните канали, нека преместим вниманието си „отдолу нагоре“, с други думи, нека поговорим за вентилацията на канализационния щранг.

Нека си припомним, че канализационната вентилационна система и отпушването на каналите е предназначена да изравнява разреждането на въздуха, което възниква, когато водата се „издърпва“ в тоалетните.

Отпушването на каналите и методи

Освен това наличието му не позволява на водата да излиза от сифонните устройства, като в същото време гарантира липсата на специфични миризми в сградата. Често на вентилационната тръба се монтира дефлектор. Необходимо е да се увеличи налягането в естествените вентилационни системи в устието на изпускателните шахти.

Увеличаването на сцеплението се дължи на вакуума, който възниква, когато външни въздушни потоци текат около устройството. Вакуумът, създаден от дефлектора, и количеството въздух, изпуснат в атмосферата, зависят от скоростта на вятъра.

Благодарение на правилно оборудвана вентилационна система, дори отпадъчните води, които запълват цялото напречно сечение на тръбите, не водят до нарушения във вътрешния баланс въздух-вода на канализационната система.

В идеалния случай трябва да се осигури вентилация във всички канализационни щрангове. За отпушването на каналите това е важно условие. Но не винаги можете да се похвалите с идеални условия. Например, когато не можете да извадите вентилационните тръби от покрива „на чист въздух“.

В такава ситуация можете да използвате обикновена широка вентилационна тръба – към нея е свързан канализационният щранг.

Малко отклонение – в професионалната литература има различни мнения за дефлекторите. Например, има мнение, че дефлекторите могат в реални условия да нарушат работата на канализационната вентилация.

Ако анализирате работата на тръбите и почистването на каналите през зимата. Можете да видите, че относително топлите изпускателни части на канализационните щрангове са до голяма степен покрити със скреж и дори могат да бъдат напълно блокирани от нея.

В този случай щрангът се запушва и вентилацията спира напълно. Това от своя страна води до „повреди” на сифоните на водопроводната инсталация, което води до появата на неприятни миризми в помещенията.

Последни публикации

Препарати за отпушване на канали

Препарати за отпушване на канали

Избор на препарати за отпушване на канали Отпушването на канали в дома или на други места често изисква ефективни препарати, предназначени да отстраняват причинителите на запушванията и да поддържат нормалното функциониране на канализационната система. При избора на препарати за отпушване на канали е важно да се прецени характерът на проблема и типа на тръбите. Препоръчително […]

Вижте повече
Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Какво представляват сифоните? Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването […]

Вижте повече
Отпушване на канали с домашни средства

Отпушване на канали с домашни средства

Отпушването на канали може да бъде трудоемка и времеемка задача, особено ако запушването е по-сложно и се налага съдействие от водопроводчик. Има обаче няколко домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на канали, без да се налага да се инвестират много пари или да се налага да се прави ремонт. Отпушване на канали с […]

Вижте повече